Comunitatea DPOCategorie: Aspecte generaleRefuz semnare consimtamant actualizat
Ana Stefanescu asked 4 ani ago

Buna ziua !

In cadrul unei institutii exista un consimtamant (initial) semnat de fiecare salariat . Ca urmare a numirii unui responsabil DPO s-a elaborat un model actualizat de nota de informare si consimtamant de prelucrare a datelor cu caracter personal.

  1. Este indreptatit angajatul sa refuze semnarea acestui nou model ( desi cel initial exista la dosarul personal)?
  2. Acest refuz poate constituie un impiediment a raporturile de munca dintre salariat si institutie ?
  3. Este indicat sa se solicite din partea angajatului care refuza semnarea o motivatie in acest sens?Multumesc frumos !
2 Answers
Darius Farcas answered 4 ani ago

Bună ziua,

mulțumim de întrebare, din scurta prezentare putem intui că este vorba despre o instutiție publică..

Atunci când vorbim despre informarea persoanelor vizate, în speță angajați ai instituției, cu privire la prelucrarea datelor, trebuie să avem în vedere următorul lucru:

Pentru prelucrările de date care au loc în cadrul desfășurării relațiilor contractuale, NU este nevoie de consimțământul persoanei. Motivul este următorul: există deja un temei legal al prelucrării – care este executarea contractului individual de muncă. În acest sens, este redundant și problematic să solicităm consimțământul persoanei. În nici unul din cazurile în care avem temeiul legal al obligației legale (avem un act normativ care ne obligă la prelucrare) ori al încheierii / executării unui contract, pt anumite prelucrări NU vom apela la consimțământ.

Ce vom face însă, este informarea persoanelor printr-o notă de informare: ce date îi sunt prelucrate etc. Practic, prin aceasta li se aduce la cunoștință despre prelucrări. Informarea se poate face fie printr-un formular și semnat: am luat la cunoștință, fie prin trimiterea unui email din partea RU – așa cum se fac comunicările de politici, proceduri etc. Important este să existe dovada că s-a făcut informarea.

Sperăm că prin acest răspuns am acoperit fiecare dintre cele 3 întrebări.

O zi bună!

Ana Stefanescu answered 4 ani ago

Va mulțumesc pentru raspunsuri.

O zi buna !