Comunitatea DPOCategorie: Aspecte generaleoperator sau persoana imputernicita
Hajnal Mikk asked 4 ani ago

Buna ziua!

Intrebarea mea este urmatoarea:

Ce calitate are o societate – de operator sau de persoana imputernicita – daca presteaza urmatoarele servicii clientului: depunere act constitutiv la ORC, obtinere date de la ORC despre Societate, ridicare acte de la ORC, la cererea Beneficiarilor, inregistrare firma, modificari in structura firmei. Cod CAEN 8299

Va multumesc!

1 Answers
Darius Farcas answered 4 ani ago

Bună ziua,

din cate putem înțelege din descrierea de mai sus avem de a face cu o societate X și o societate Y care prestează pentru societatea X serviciile enumerate mai sus.

Prima mențiune pe care am dori să o facem este că toate acțiunile de mai sus nu au ca obiectiv prelucrările de date, în înțelesul clasic – adică spre a fi folosite într-un anumit scop bine determinat. Singurele date care sunt prelucrate sunt numele, prenumele, funcția, semnătura și eventual date de contact ale reprezentanților legali ale societăților în scopul bunei desfășurări a activității societății. NB! Datele de identificare ale unei societăți (nume, CUI, sediu etc) nu sunt date cu caracter personal.

Mai apoi vorbim despre o relație clasică de împuternicire – astfel că societatea care prestează acele servicii va avea calitate de persoană împuternicită, acționând în numele operatorului, în limitele mandatului oferit.

Totuși pentru a avea o acoperire legală 100% din perspectiva GDPR se pot introduce câteva clauze contractuale scurte care să prevadă garanțiile oferite de societate că datele nu vor fi folosite în alt scop, nu vor fi transmise altcuiva, etc.