Comunitatea DPOCategorie: Consimţământulnewsletter si oferte
Petrule Alina asked 4 ani ago

Buna,

Am o intrebare legata de pop-ul cu Newsletter in care apare un mesaj prin care scrie ca daca te abonezi primesti un cupot de reducere la achizitia de produse.

Acest tip de abonare este conforma cu GDPR? adica doar daca te abonezi primesti reducere. Nu este cumva conditionata abonarea? Am vazut ca foarte multe site-uri practica acest tip de abonare.

Multumesc!

1 Answers
Darius Farcas answered 4 ani ago

Bună ziua,

cumva nu am reușit să văd această postare decât acum, mă iertați pentru întârziere.

Aici într-adevăr practica este diferită iar operatorii speculează deși:

  • sunt conștienți că nu este legal să condiționezi un serviciu – chiar un discount de comunicări de tip marketing – newsletter. Ce trebuie avut în vedere cu privire la această speță este dacă condițiile consimțământului sunt îndeplinite: este liber consimțit? (freely given)? sau este condiționat.

În acest sens, pentru tot ce vorbim de o condiționare explicită de genul: dacă te abonezi la newsletter vei primi 10% discount – această măsură nu este ok, vorbim de o condiționare.

Cu toate acestea operatorii ce fac? încearcă să obțină emailul persoanei sub forma unui stimulent: pentru că ne ești / ne vei fi alături, vei beneficia și de 10% reducere la produse. Ei bine.. aici se interpretează în sensul de stimulent.. eu însă sunt neîncrezător în această modalitate.. iar la un eventual proces, nu cred că ar avea câștig de cauză.

Se pune întrebarea mai departe, dacă omul se dezabonează după 5 minute după ce s-a abonat, mai are discount? Dacă nu mai are, vorbim de o condiționare, măsură care nu este în regulă, fiind neconformă cu GDPR-ul.