Vrei sa vorbesti cu un specialist GDPR? Suna la 0751 100 335 sau adreseaza o intrebare Comunitatii DPO.

Monitorizarea flotei prin GPS

Comunitatea DPOCategorie: Aspecte generaleMonitorizarea flotei prin GPS
ALEXANDRA VASILE întrebat cu 5 luni în urmă

Ce masuri ar trebui luate de o firma care foloseste serviciul de monitorizare prin GPS a flotei pentru a se conforma GDPR? Trebuie instiintati in scris angajatii? Trebuiesc introduse prevederi in regulamentul de oridne interioara referitoare la utilizarea autovehiculelor monitorizate prin GPS? Avand in vedere ca datele colectate sunt utilizate pentru a dovedi parcursul flotei ( se genereaza foi de parcurs care se folosesc ca documente pentru deducerea cheltuielilor) pot fi pastrate mai mult de 30 de zile ( ca in cazul camerelor video)?
Datele obtinute prin monitorizarea flotei trebuie sa apara in registrul datelor prelucrate? Sunt aceste date considerate cu risc sau sensibile? ( De exemplu: angajatorul poate vedea in rapoartele din aplicatie unde se afla masina condusa de angajatul X si trage concluzia ca acesta nu este la o adresa care are legatura cu serviciul iar pe baza acestei constatari angajatorul poate demara o cercetare pentru abatere disciplinara sau poate cere angajatului sa plateasca contravaloarea combustibilului si a uzurii autovehicolului)

Etichete intrebare:
1 Răspunsuri
Nicolae Ploesteanu a răspuns cu 5 luni în urmă

In privinta detinerii si utilizarii de catre o firma a sistemului GPS de monitorizare a flotei, cel mai important aspect este informarea si solicitarea consimtamantului soferilor de autovehicule, insa problematica nu se rezolva complet astfel. Este importanta stabilirea unei proceduri privind drepturile de acces la datele flotei prin GPS si adoptarea unei decizii de instalare si utilizare a sistemului GPS de catre managerul companiei sau cel responsabil de conducerea administrativa, in care sa se mentioneze explicit scopurile prelucrarii de date, inclusiv eficientizarea utilizarii bunurilor companiei, dar si facilitarea activitatii angajatilor prin emiterea automata a foilor de parcurs. Prelucrarea se inscrie in registru! Toate scopurile (inclusiv de disciplina a muncii) pentru care este utilizat sistemul trebuie notate in scris si aduse la cunostinta angajatilor, inclusiv prin ROI si alte documente de organizare si functionare a companiei. Nu sunt date sensibile dar prezinta riscuri, datele obtinute prin mijloace automate, precum GPS.

By | 2018-09-14T09:47:30+00:00 12 sept., 2018|Comentariile sunt închise pentru Monitorizarea flotei prin GPS