Comunitatea DPOCategorie: ConsimţământulDeclaratie de consimtamant anulata
IntrebariCursanti Echipa asked 5 ani ago

Buna ziua, lucrez la CAR, a venit un client sa faca un imprumut , mi-a adus documentele necesare(CI,cupon pensie)i-am dat sa completeze declaratia de consimtamant ,a completat-o,ulterior imprumutul nu s-a aprobat , doamna a venit si si-a luat documnetele inapoi , ce fac eu acum cu declaratia? O anulez? Ca practic nu ii mai prelucrez nimic .Va multumesc tare mult!!

1 Answers
Darius Farcas answered 5 ani ago

Bună ziua,

s-au păstrat copii după documentația depusă de persoana care a solicitat împrumutul împreună si cu decizia de neacordare al acestuia? Dacă da, declarația se poate păstra împreună cu celelalte documente (pentru un termen stabilit de legislația specifică, dacă este cazul sau pentru un termen rezonabil, ex. pt cazul în care, nemulțumită de decizia managementului dumneavoastră, persoana ar căuta să acționeze în instanță, pentru vreun oarecare motiv CAR-ul).

În cazul însă în care nu s-au păstrat în nici o evidență datele persoanei în cauză, trebuie să avem în vedere dacă mai subzistă scopul în baza căruia datele au fost colectate (cele de pe declarație) și anume cel al primirii unui împrumut. Odată atins scopul (adică odată cu decizia de neacordare a împrumutului) nu se mai justifică să fie reținute datele cu caracter personal cuprinse în declarația despre care menționați, astfel și aceasta poate fi distrusă. (De avut în vedere însă că și simplul acces la datele cuprinse în declarație, simpla vizualizare a acestora, reprezintă o prelucrare de date în înțelesul RGPD-ului. „Prelucrarea” conform RGPD acoperă o varietate amplă de operații efectuate asupra datelor cu caracter personal, inclusiv prin mijloace manuale sau automate. Aceasta include colectarea, înregistrarea, organizarea, structurarea, stocarea, adaptarea sau modificarea, extragerea, consultarea, utilizarea, divulgarea prin transmitere, diseminarea sau punerea la dispoziție în orice alt mod, alinierea sau combinarea, restricționarea, ștergerea sau distrugerea datelor cu caracter personal.)

Astfel dacă țineți declarația, în ceea ce privește persoana respectivă, se efectuează o prelucrare de date, însă fără a putea fi justificată, lipsind scopul acesteia.