Comunitatea DPOCategorie: ConsimţământulSituatia studentilor care fac practica in spital
IntrebariCursanti Echipa asked 5 ani ago

Buna ziua. Cum ar trebui abordata situatia studentilor care fac practica in spital din punct de vedere al GDPR. Mentionez ca ei nu au nici un contract cu spitalul.

2 Answers
Cerasela Huza answered 5 ani ago

O recomandare pe scurt s-ar axa asupra a doua aspecte :

  1. Cu studenții respectivi să se semneze un protocol de colaborare care să conțină cerințele / obligațiile / măsurile de respectare a regulamentului privind protecția datelor.
  2. Pacienții care intră în contact cu studenții (au loc prelucrări de date cu caracter special – sensibil – date referitoare la sănătate) trebuie informați cu privire la acest prelucrări cât și (recomandat) să li se ceară consimțământul. Acest lucru este recomandat având în vedre că reprezintă o formă de prelucrare care nu are la bază același temei legal ca și prelucrările ce se referă la prestarea actului medical.
Darius Farcas answered 5 ani ago

Bună ziua,

pe lângă cele menționate, în practică putem întâlni următoarele situații:

  1. Într-adevăr studentul nu are semnat nici un acord cu spitalul (spital universitar), însă există prevederi cu privire la confidențialitatea datelor cu care intră în contact în calitate de student prin laboratoarele practicel la care participă în contractul de școlarizare, adică contractul student – universitate. Între universitate și spital este de cele mai multe ori un protocol de colaborare, iar în acest fel studentul se obligă în mod direct față de păstrarea confidențialității etc.
  2. Există cazuri în care studentul cere să aibă acces la mai multe informații decât cele la care ar avea în mod obișnuit. Spre exemplu să aibă acces la fișele pacienților care suferă de TBC pentru a își putea documenta lucrarea de licență. În acest caz se va semna acel acord despre care colega noastră Cerasela menționează.
  3. Se pot întâlni în practică diverse documentații pe care pacientul deja le semnează, cum ar fi Consimțământul informat (un formular care se semnează la internare) sau Acord informat etc. Aceste formulare existau și înainte de aplicabilitatea GDPR-ului întrucât este o chestiune ce ține de practica medicală. Pentru a nu îngreuna situația pacienților dar și a medicilor se recomandă adaptarea formularelor deja prezente cu prevederi în domeniul protecției datelor.